nampak sedap takk?? nak share resepi?? ishhh.. mau ker?? ni bukan resepi dari chef terkemuka.. ni resepi campak2 saya jer... hihihi.. boleh boleh... ini resepi nya..
Bahan Utama
Ayam
Beras
utk buat stok ayam, rebus ayam yg telah dibersihkan dlm api yg sangat perlahan.
anda boleh bubuh halia jika suka... stok ayam ni penting, sbb dgn stok ayam ni la kita nk guna utk masak sup, masak nasi, dan sos. btw,dlm kes ni saya guna setengah ekor ayam.
bahan-bahan untuk nasi:
- 2inci halia dihiris tebal
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 labu bunga lawang
- setengah labu bawang besar
- 1 sudu besar butter
- beras 2 pot. (kena pandai agak2 je.. kalau banyak beras byk la bahannya..)
- garam secukup rasa
- kunyit sedikit
basuh beras hingga bersih, toskan air. panaskan kuali, tumis bahan-bahan lain selain dari beras. bila semua bahan dah naik bau, masukkan beras yg dah ditoskan td, masukkan kunyit dan garam secukup rasa, gaul kan.. kemudian transferkan ke dlm periuk utk biarkan beras itu masak dan menjadi nasi. gunakanlah air stok ayam tadi utk masak beras tu yer... sama je macam masak nasi biasa.. kalo beras tu agak lembut, kurangkan air.. tanaklah nasi itu sehingga masak...
bahan-bahan ayam
ini pun saya campak2 jer... rasa nak lebihkan yg mana2 tu sila la.. sukatan yg sy tulis ni pun sy agak2 je.. sbb sy buat pun tak pakai sudu.
- ambil ayam yg direbus buat stok tadi
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar kicap masin
- 1 sudu besar madu
- 1 sudu makan garam
bahan-bahan utk sup:
- sebiji ubi kentang (saja je bubuh, nk bg anak makan..
- halia
- bawang putih 3 ulas
- sup bunjut
- daun sup
- garam secukup rasa
bahan-bahan utk sos
sos yg color merah tu:
- bawang putih 5 ulas
- cili merah 3 batang
- 1 sudu gula
- 1 sudu kecik garam
sos yg color kicap tu:
sos ni saya buat amat simple... sbb bahan tak cukup, org lain biasanya guna cabai burung.. tp kali ni, sy cuma campurkan kicap dengan sedikip sos cili, dan tambah sedikit stok ayam...
so, apa lagi.. semua yg perlu di masak dah masak. potong la sedikit timun dan tomato, dan hidang la dalam pinggan bersama-sama ayam, nasi, sup dan sos-sos berkenaan...
lazatnyaaa....
0 comments:
Post a Comment